DRINKI:

Z piwem Z wódką Z innymi alkoholami

Z piwem:

Piwo z Campari:

33 ml jasnego piwa
60 ml campari

Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo. Zamieszać napój i podawać schłodzony.

Coctail z piwa:

0,33 l jasnego piwa
40 ml wytrawnego wermutu

Do wysokiej szklanki wrzucić 2-3 kostki lodu, wlać wermut i dopełnić szklankę piwem.

Czyściec:

0,5 l jasnego piwa
20 ml rumu
sól
pieprz
Dekoracja: plasterek cytryny

Do wysokiej szklanki wlać rum, dopełnić piwem, dosypać do smaku szczyptę soli i pieprzu. Krawędź szklanki udekorować plasterkiem cytryny.

Ladies Cup:

0,33 l jasnego piwa
20 ml rumu
20 ml skondensowanego mleka
20 ml soku wiśniowego
150 ml szampana

Do szklanego pucharu o pojemności conajmniej 0,5 l wlać kolejno: rum, mleko, sok. Nasępnie wymieszać, wlać piwo i dopełnić szampanem.

Cykliska:

0,33 l ciemnego piwa
0,33 l lemoniady
Oba napoje szybko wymieszać i natychmiast podawać.

Utrwalacz - dobijacz

0,33 l jasnego piwa
20 ml wódki
20 ml soku z cytryny
Do szklanki wlać wódkę, sok cytrynowy, wymieszać i dopełnić piwem.

Brzeg Bałyku:

0,33 l jasnego piwa
0,33 l coli

Oba napoje szybko wymieszać i natychmiast podawać.

Piwo z sokiem po poznańsku:

0,5 jasnego piwa
20 ml syropu malinowego

Do kufla wlaćsyrop i dopełnić piwem. Jeśli ma być obfita piana, do kufla z piwem dolewamy syropu i mieszamy łyżką barową. Zamiast syropu malinowego można też używać wysoko schłodzonego soku wiśniowego.

Kosmonauta:

0,33 l jasnego piwa
0,33 l szampana lub innego wina musującego
Schłodzone piwo i szampana w równych częściach wlać do wysokiej szklanki.

10. Piccolo:

0,5 l jasnego piwa
0,25 l szampana

Napoje oziębić. Do wysokiej szklanki nalać piwo, tak aby napełnić 2/3 objętości, a następnie dopełnić szampanem.

Piwo z cytryną:

33 ml jasnego piwa
60 ml winiaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej

Do oziębionęj szklanicy wsypać cukier, dodać soku z cytryny i winiak. Wymieszać. Następnie wlać zimne piwo i posypać je gałką.

Piwo Egzotyczne:

0,5 l jasnego piwa
1,5 łyżki naturalnego miodu
1 jąjko
1 cytryna
1 pomarańcza

Zagrzej piwo, dodaj miód i ubite na kogel-mogel jajko. Rozdziel pomarańcze i cytrynę na pół. Połowę owoców pokrój i dodaj do ogrzanej masy, z drugiej części owoców wyciśnij sok i również dodaj da piwa. Ciągle mieszając doprowad do wrzenia. Podawaj gorące w porcelanowych filiżankach lub kubkach.

Grzane piwo:

0,5 l jasnego piwa
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżki cukru

Wsyp cukier, cynamon i zmielone goździki do niedużego garnka, zalęj je siedmioma łyikami piwa, zamieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści, zagotuj i przetrzymaj pod pokrywką 3 minuty. Dolej pozostałe piwo, przykryj garnek pokrywką i na silnym ogniu doprowadź do wrzenia. Odczekaj chwilę, aż przyprawy osiądą na dnie i porozlewąj napój do porcelanowych albo kamionlcowych kubków.

Piwo grzane z żółtkami:

0,5 l jasnego piwa
2 jaja
3-4 łyżki cukru
kawałek cynamonu
3-4 goździki

Zagotować piwo z cynamonem i goździkami. Żółtka utrzeć, po czym wlewać do nich po trochu gorące piwo, ciągle mieszając. Podgrzać, aż lekko zgęstnieje. Nie gotować. Podawać w dzbanku porcelanowym, rozlewając do porcelanowych kóbków. Jako dodatek można podać grzanki lub biay ser pokrojony w kostkę.

Piwo grzane z cukrem:

0,5 l jasnego piwa
5-6 łyżeczek cukru Po piwa wsypać cukier i zagotowaćw emaliowym garnuszku pod przykryciem. Przelać do szklanego dzbanka i rozlewać do wysokich szklanek.

Piwo grzane z pomarańczą:

0,5 l jasnego piwa
1 dorodna, intensywnie wybarwiona pomarańcza
kawalek cynamonu
4-5 goździki
5-6 łyżeczek cukru

Zetrzyj na tarce aromatyczną skórkę z pomarańczy, wyciśnij i odcedĽ sok z owocu. Do niewielkiego gamka wsyp cukier, startą skórkę pomarańczową i cynamon; zalej te przyprawy siedmioma łyżkami piwa, wymieszaj aż do rozpuszezenia cukru i zagotuj pod przykryciem. Wlej resztę piwa i sok z pomarańczy, przykryj i na silnym ogniu szybko doprowadź do wrzenia. Podawaj w kielichach na nóżce lub w małych, kamionkowych kubeczkach.

Piwo pieniste

1 l jasnego piwa
4 jaja
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 cytryny

Ubić ręcznie lub w mikserze jajka z piwem, dodając cukier, cynamon i skórkę cytryny. Stale mieszając podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorące, w pucharkach szklanych.

Piwo porzeczkowe:

0,5 l jasnego piwa
0,25 l soku z czarnej porzeczki
średniej wielkości cytryna
odrobina wanilii

Podgrzej na małym ogniu piwo, tak by nie wykipiało, dodąj sok z czarnej porzeczki i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku wanilią. Cytrynę pokrój w plasterki i włóż do powstałego ponczu.

U-boot:

0,5 l jasnego piwa
20 ml żyiniej wódki

Napełnij kufel piwem i przygotuj 20 ml. żytniej wódki w kieliszku. Gdy będziesz już gotów spróbować, umieść kieliszek z wódką w piwie tak by powoli zaczął opadać. Zacznij pić zanim kieliszek opadnie na dól.

Piwo po marynarsku:

0,5 jasnego piwa
20 ml wódki
Do kufla wlać odmierzoną żytnią wódkę i dopełnić kufel piwem.
21. Piwo "na kaca":
0,5 l jasnego piwa
1 cytryna

Do wysokiej szklanki wycisnąć sok z cytryny, wlać piwo i zamieszać. Doskonale gasi
pragnienie.

Piwny poncz:

0,5 l jasnego piwa
1 cytryna
20 ml winiaku
gałka muszkatołowa

Bowle z piwem:

1,3 l jasnego piwa
50 dkg truskawek
2 łyżeczki cukru
2 butelki białego wina

Truskawki włożyć 4-litrowego naczynia, posypać cukrem, a gdy puszczą sok wlać do nich pół butelki wina. Przykryć i postawić na dwie godziny w lodówce. Następnie dolaćresztę schłodzonego wina i piwa. Podawać w pucharach lub szklankach wrac z owocami.
 

BEER BUSTER

40 ml wódki czystej,
200-250 ml piwa jasnego pełnego,
2 D. sosu Tabasco

Do szklanicy collinsowej wlać kolejno wódkę, Tabasco i bardzo zimne piwo, lekko zamieszać.

BEER PANACHEE

125 ml piwa jasnego pełnego,
150 ml 7 UP,
1 ł. syropu cukrowego,
1/2 ł. soku cytrynowego

Do dużego pokala włożyć 4-5 kostek lodu, wlać syrop z sokiem cytrynowym oraz zimne piwo i zimny mix, lekko zamieszać.

BEER PUNCH

125 ml piwa jasnego pełnego,
150 ml soku grejpfrutowego lub pomarańczowego,
125 ml Ginger Ale,
50 ml syropu cukrowego,
1 Ł. soku z lime lub cytryny

Do dużego balonowego kielicha wlać syrop z sokiem, zamieszać, dodać 4-5 kostek lodu, wlać pozostałe zimne napoje i lekko zamieszać.

BLACK VELVET

1/2 zimnego piwa Stout (ciemne mocne),
1/2 zimnego Piper-Heidsieck Champagne Brut

Do pokala lub szklanicy highballowej wlewać ostrożnie i jednocześnie wymienione składniki (nie mieszać!).

BOILERMAKER

Serwować: 1 large jagger (50 ml) wybranego gatunku whiskey
oddzielnie z piwem jasnym pełnym (250-335 ml).

DEPTH CHARGE

40 ml wódki czystej wlać do pokala i dopełnić zimnym piwem jasnym pełnym (250-335 ml).

GREEN BEER , RED BEER, BLUE BEER

20 ml Peppermint (zielony), ( Bols Red Orange)(Bols Blue)
250 ml zimnego piwa jasnego pełnego

Do smukłego wysokiego pokala wlać likier i dopełnić piwem.

HALF 'N' HALF

Styl amerykański:
1/2 zimne piwo jasne pełne,
1/2 zimny porter

Do pokala lub szklanicy highballowej wlać piwa i lekko zamieszać.

PETER ABBOT

2/3 zimny sok pomarańczowy,
1/3 zimne piwo jasne pełne

Do pokala lub szklanicy highballowej wlać składniki i lekko zamieszać.

RED EYE (lub TOMBOY)

1/2 zimne piwo jasne pełne,
1/2 zimny sok pomidorowy

Do pokala lub szklanicy highballowej wlać składniki i lekko zamieszać.

SHANDY GAFF

1/2 zimne piwo jasne pełne,
1/2 zimny Ginger Ale

Do pokala lub szklanicy highballowej wlać składniki i lekko zamieszać.

BEER SHAKE

360 ml jasnego piwa
3 gałki lodów

Połączyć wszystkie składniki w blenderze (mixerze) do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanki typu highball.

BEER TOP

300 ml jasnego piwa
60 ml 7-UP'u

Napełnić kufel piwem, a następnie wlać 7-UP. Można go wlać więcej lub mniej w zależności od gustu. Biorąc proporcje 50/50 jest to drink zwany SHANDY. Dobre na gorące dni lub po dużej ilości picia.

BELFAST CAR BOMB

0,5 l piwa
30 ml Bailey's Irish Cream
30 ml whisky szkockiej

Do kufla wypełnionego piwem wlożyć (zatopić :)) kieliszek (shooter) z whisky. Na wierzch piwa wlać Bailey's Irish Cream.

BRIGHT SPEAR

90 ml jasnego piwa
90 ml Sprite'a

Wymieszać składniki w szklance typu highball - dobre dla ludzi którzy nie mogą znieść czystego smaku piwa.

DANGER

1 butelka schłodzonego jasnego piwa
10 ml schłodzonej wódki

Wlać wszystkie składniki do kufla, wymieszać i podawać zimne. (skutek ten sam co w U-boot)

EARLY AFTERNOON COCKTAIL

20 ml koniaku
20 ml Green Creme de Menthe
20 ml części jasnego piwa

Wymieszać w shakerze z małą ilością lodu i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

GEISSENMASS

0,5 l jasnego piwa
80 ml likieru wiśniowego
0,5 l coli

Wlać piwo do kufla (powinien mieć ponad litr pojemności). Dodać likier. Uzupełnić Colą - najlepsza jest Cherry Coke. Zamieszać i wypić.

GUACARITA DRINK

300 ml jasnego piwa
120 ml sosu Tabasco
180 ml tequili
120 ml soku pomidorowego
lód

Wymieszać wszystkie składniki w kuflu.

HOP, SKIP AND STRIP

720 ml jasnego piwa
180 ml ginu
240 ml lemoniady
180 ml rumu
180 ml wódki

Zamieszać wszystkie składniki w dzbanku i podawać.

ILLINOISE BRANDY

30 ml brandy
2 łyżeczki cukru
120 ml jasnego piwa

a Wymieszać składniki w szklance typu highball i dodać lodu.

JIM AND RACHEL'S SLOPPY SECONDS

360 ml jasnego piwa
30 ml rumu
60 ml soku pomidorowego

Wymieszać wszystkie składniki w kuflu - można dodać odrobinę soku cytrynowego. Podawać.

KAUHUN RIVAAMA

butelka jasnego piwa
60 ml Creme de Cacao

Wlać Creme de Cacao na wcześniej wlane do szklanki piwo. Wygląda świetnie!

KRYPTONITE SHOT

180 ml jasnego piwa
180 ml soku pomarańczowego
30 ml wódki cytrynowa

Wlać sok i piwo do kufla i wymieszać. Następnie dolać wódkę znów zamieszać i wypić.

PEACH VELVET

15 ml śmietanki
15 ml Creme de Cacao
45 ml likieru brzoskwiniowego
120 ml jasnego piwa

W mixerze zmieszać powyższe składniki ze 120 ml kruszonego lodu i mixować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do szklanki typu highball.

SLOW GRAY

60 ml jasnego piwa
300 ml lodów
kubek mleka
1 listek mięty

Wlać wszystkie składniki do mixera i mixować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do kieliszek typu flip i przybrać listkiem mięty.

STRAWBEERY

puszka jasnego piwa
1 kieliszek na wódkę (shooter) likieru truskawkowego

Wlać piwo do kufla, a następnie kieliszek likieru. Nie mieszać. Pić.

UGLY

60 ml soku pomidorowego
180 ml jasnego piwa

Wlać piwo do kufla, a następnie powoli po ściance wlewać sok tak, aby osiadł na dnie. Wziąć trochę soli i wstrząsnąć nią wewnątrz dłoni, po tym wrzucić na wierzch drinka i poczekać aż się spieni. Wypić.

VALLEY

180 ml soku jabłkowego
60 ml jasnego piwa
60 ml ciemnego rumu

Wymieszać wszystkie składniki w szklance typu highball, dodać lód i już gotowe :)

WILD BREW YONDER

210 ml jasnego piwa
2 łyżeczki niebieskiego curacao
30 ml wódki

Wymieszać wódkę i niebieskie curacao w schłodzonej szklance typu highball. Dokończyć zimnym piwem.

 Z wódką

ALEKSANDER WINIAK


1/3 (1 uncja) winiaku luksusowego, 1/3 (1 uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietaniki. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka.



BATORY SPECIAL


3/5 (1, 1 uncji) wódki, 1/5 (1/2 uncji) Cherry Cordial, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash (soku cytrynowego), 1 dash Angostury, 1 dash Grenadiny. Przemieszać z pokruszonym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka koktajlowego, dekorować wisienką.

BLACK MAGIC


3 (1, 1 uncji) wódki, 1 (1/2 uncji) likieru kawowego, parę kropel cytryny. Wlać do kieliszka "Old Fashioned" z kilkoma kostkami lodu.

BLOODY MARRY I


1/3 (1, 1 uncji) wódki, 2/3 (3 uncje) soku pomidorowego, 1 łyżeczki soku Worcestershire, 1 łyżeczki cukru pudru. Doprawić solą, pieprzem, przemieszać z lodem i wlać do szklanek 6-uncjowych, dodać kostkę lodu. Dekorować miętą.

BLOODY MARRY II


1 (1, 1 uncji) wódki, 1 (1, 1 uncji) soku pomidorowego, 1 łyżeczki Lemon Squash, 1 łyżeczki cukru pudru. Doprawić solą, pieprzem, przemieszać z lodem i wlać do szklanek 6-uncjowych, dodać kostkę lodu. Dekorować miętą.

BLUE LAGOON


20ml Bols Blue, 20ml Bols Vodka, Sprite, kostki lodu. Podawać z plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

BLUE MONDAY


2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) pomarańczówki gorzkiej. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

CYGAŃSKI (GYPSY)


1 (1, 1 uncji) wermut Istra (słodkiego), 1 (1, 1 uncji) jałowcówki. Przemieszać z kruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

GDYŃSKI DOCKER


3/5 (1, 1 uncji) winiaku luksusowego, 1/5 (1/2 uncji) Cerry Cordial, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash, 1 dash Angostury, 1 łyżeczki cukru. Przemieszać z lodem i wlać do 4-uncjowego kieliszka. Dekorować skórką cytrynową i plasterkiem cytryny.

HURAGAN


3 (1, 1 uncji) winiaku luksusowego, 1 (1/2 uncji) wódki, 1 dash Grenadiny, 1 dash Orange Bitter. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

KAMIKAZE


1/3 Bols Blue, 1/3 Bols Vodka, 1/3 soku z cytryny, kostki lodu. Shakerować i przelać do kieliszka.

NINOCZKA


3/5 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1/5 (1/2 uncji) Cacao Choix, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3- uncjowego kieliszka.

MYŚLIWSKI


3/5 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1/5 (1/2 uncji) Cacao Choix, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

ROSYJSKI


1/3 (3/4 uncji) Cacao Choix, 1/3 (3/4 uncji) Jałowcówki, 1/3 (3/4 uncji) wódki. Przemieszać z kruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

SCREWDRIVER


Do kieliszka 6-uncjowego wlać: 1 (2 uncje) wódki, 1 (2 uncje) Orange Squash (soku pomarańczowego). Dopełnić kieliszek lodem. Dekorować wisienką. Koktajl może być wykonany również z sokiem grejpfrutowym.

WÓDKA DAIQUIRI


3 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1 (1/2 uncji) Lime Juice (albo zastępczy sok cytrynowy), 1 łyżeczka cukru pudru. Przemieszać z pokruszonym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

WÓDKA MARTINI


2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) wermutu Istra Dry. Przemieszać z lodem i wlać do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować oliwką.

WÓDKA NA SKAŁACH


2 uncje wódki, 3 kostki lodu, skórka cytrynowa. Włożyć kostki lodu do kieliszka "Old Fashioned", wlać na nie wódkę. Dekorować cytryną.

WÓDKA SWEET MARTINI


2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) słodkiego wermutu. Wlać na potłuczony lód i przemieszać, dopóki napój się nie ochłodzi. Wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

WÓDKA SAUER


40 ml wódki, 25 ml wody mineralnej, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru. Przygotować w shakerze.

  Z innymi alkoholami

ALEKSANDER GIN


1/3 (1 uncja) Gordon Dry Gin, 1/3 (1 uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietaniki. Przemieszać w shakerze z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka.

ALEKSANDER BRANDLY


1/3 (1 uncja) Cognac, 1/3 (1uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietanki. Przygotowanie: tak samo jak Aleksander Gin.

AMERICANO


40 ml campari, 40 ml martini rosso, 80 ml wody mineralnej, (przygotować w szkle, podawać z lodem).

BACARDI


3 (1, 1 uncji) rumu Bacardi, 1 (1/2 uncji) Lime Juice, 1 łyżeczki Grenadiny. Przemieszać z pokruszynym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka koktajlowego.

BELLIMI


7/10 (63ml) szampana brut, 3/10(27ml) soku brzoskwiniowego. Wlać do kieliszska szampańskiego fletowego. Sok brzoskwiniowym, następnie zimny szampan i lekko zamieszać.

BRONX


40 ml ginu, 20 ml martini dry, 20 ml martini bianco, 20 ml soku ze świeżych pomarańczy, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

BRITANNY


40 ml ginu, 1 łyżka amer picon 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki soku z cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

CASABLANCA


50 ml złotego rumu, 2 łyżki likieru curacao, 2 łyżki likieru maraschino, 1 łyżka soku z cytryny, 2 krople angostura bitter.

CHINA


50 ml rumu, 1 łyżka likieru curacao, 1 łyżki syropu grenadiny, 1 łyżki syropu passion-fruit, 1 kropla angostura bitter, (przygotować w shakerze).

COLUMBIA


40 ml rumu, 1 łyżka soku czereśniowego, 1 łyżka syropu malinowego, sok z połówki cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

DAIQUIRT


1 (1/2 uncji) lime Juice, 3 (1, 1 uncji) rumu Bacardi, 1 łyżka cukru pudru dla 2 części napoju. Przemieszać z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

HOT RED WINE


3 uncje czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka cukru, 1 goździk, 1 plasterek cytryny. Mocno zagrzać, ale nie gotować.

JAMAICA


40 ml ginu, 2 łyżki rumu, 1 łyżka wina czerwonego wytrawnego, 1 łyżka soku pomarańczowego, (kieliszek dekorowany cukrem, przygotować w shakerze).

KIR ROYAL


20 ml likieru cassis,100 ml schłodzonego wina musującego, (przygotować w szkle).

MARGERITA


60 ml tequili,20 ml likieru cointreau, sok z połówki cytryny (przygotować w shakerze).

MOULIN ROUGE


40 ml ginu, 40 ml apricot brandy, 20 ml grenadiny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

OLD FASHIONED


Do kieliszka "Old Fashioned" włożyć: 1 kostkę cukru i wlać 2 dash Angostury, dolać wody tak, aby przykryć cukier, dodać 1 kostkę lodu i 2 uncje 57 g Seagrams V.O. Dobrze wymieszać. Do kieliszka włożyć plasterek cytryny i pomarańczy oraz wisienkę. Dekorować skórką z cytryny tak, aby część skórki zwisała poza kieliszkiem.

PASSOA AMAZONIA


20ml Passoa, 20ml czystej wódki, schłodzony sok ananasowy.

PASSOA ORANGE


40ml Passoa, 60ml soku pomarańczowego, kostki lodu.

POLEWKA PIWNA


1 litra (8 uncji) jasnego piwa mocno zagrzać, dodać 1 żółtko ubite na krem z 1 łyżką cukru i zamieszać. Wlać do szklanki i posypać tartą gałką muszkatołową.

SIDE CAR


1 (1/2 uncji) Lemon Squash, 1 (1/2 uncji) Cointreau, 2/4 (1 uncja) Cognac. Przemieszać I wlać do kieliszka 3-uncjowego.

SPARKLING GALLIANO


1 łyżka Galliano, 1/2 łyżeczki soku cytrynowego, 100ml szampana brut. Dwa pierwsze składniki zamieszać w kieliszku szampańskim, wlać zimny szampan i lekko zamieszać. Ozdobić skórką ze świeżego ogórka długości od 4 do 5cm i szerokości 1,5cm.

STINGER


1 (1 uncja) Cognac, 1 (1 uncja) Creme de Menthe (biały). Przemieszać z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do kieliszka 3-uncjowego.

STRAWBERRY DAIQUIRI


60 ml rumu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru, kawałki truskawek lub mus truskawkowy, (przygotować w shakerze).

SWEDISH BELL


1 część (uncja) Madeiry, 1 część (uncja) Portweinu, 1 część (uncja) sherry, 1 część (uncja) czerwonego wina wytrawnego, 1 części (uncji) winiaku, 1 goździk, 1 laski cynamonu, szczypta kardamonu, 1 łyżka cukru, 5 suszonych rodzynek. Mocno zagrzać. Przed podaniem przyprawy usunąć.

SZARLOTKA


Do 6-uncjowej szklanki włożyć dwie kostki lodu. Dodać: 2/5 (2 uncje) wódki, 3/5 (3 uncje) soku jabłkowego. Przemieszać.

TOM COLLINS


30 ml ginu, 90 ml wody mineralnej, 60 ml soku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru, sok z połówki cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

UNITED NATIONS


1/5 Remy Martin Fine Champagne Cognac V.S.O.P., 1łyżeczka Chartreuse (zielony), 4/5 szampana brut. do kiliszka szampańskiego fletowego wlać dwa pierwsze składniki, dopełnić zimnym szampanem i lekko zamieszać.